Een stap dichterbij geluk...

“O Allah, maak me tevreden met wat U mij hebt gegeven, zend daarin zegeningen voor mij, en plaats voor mij alles wat afwezig is met iets beters.” [Boekhari]

 

Omdat ik psychologie heb gestudeerd en het een zeer fascinerende leer vind, vind ik het leerzaam om dit stukje kennis ten aanzien van geluk met andere vrouwen te delen. Het leven bestaat naast tegenslagen en obstakels ook uit mooie ervaringen en geluk. Daarom vind ik het ook cruciaal dan wel noodzakelijk om deze kant van het continuüm te belichten. Er zijn verschillende definities van geluk. Volgens de Dikke van Dale is dat o.a. 'een aangenaam gevoel hebben en zich eventueel verheugen'. 

 

De volgende aspecten die wetenschappelijk zijn bewezen, kunnen voor jou (o.a) bijdragen aan geluk. Het zijn kleine handelingen die een grote invloed kunnen hebben op jouw mentale gesteldheid. 'It's the little things that matters!'

Mindfulness, dankbaarheid, positiviteit en zelfcompassie

 

 

Mindfulness

De laatste jaren zul je ongetwijfeld over Mindfulness hebben gehoord. Wat betekent Mindfulness nou eigenlijk? Mindfulness houdt in dat je de dingen vol overgave ervaart en aanwezig bent: in het hier en nu. Hierdoor kun je de ervaring intenser en bewuster meemaken. Door je aandacht te richten en aan te sturen, neem je afstand van ‘het ruis’ en de afleidingen om je heen. Je concentratie neemt tijdens de handeling meer toe en je bent meer ontspannen: At the moment! Hierdoor ben je veel rustiger en maak je het moment ook echt mee! Je ademhaling speelt hierbij een grote rol.

 

Door de rust leer je jezelf bewuste keuzes te maken. Er is geen sprake meer van de automatische piloot. Gedachtepatronen die op dat moment niet relevant of storend zijn, worden zo vervaagd dan wel verdwijnen deze. Dit resulteert in een hogere mate van bewustwording en rust. Een meta-analyse heeft uitgewezen dat mindfulness-based stress reduction en mindfulness-based cognitive therapy symptomen van angst, stress en depressie verminderen en de kwaliteit van het leven van het individu kunnen verbeteren (Gotink, 2015). Welke volgende handeling ga jij vandaag mindful uitvoeren?

 

 

Dankbaarheid

Je hebt wellicht gekeken naar de punten in jouw leven die voor verbetering vatbaar zijn. Maar heb je weleens gedacht aan de dingen en mensen in jouw leven die misschien vanzelfsprekend lijken? Aspecten zoals familie/dierbaren, tijd en gezondheid. Soms kun je deze dingen wel vergeten wat biologisch ook heel logisch is. Er treedt namelijk gewenning op. Maar toch is het zo nu en dan belangrijk en zinvol om stil te staan bij de dingen die je tot je beschikking hebt, zoals gezondheid, kinderen, werk enzovoort.

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat dankbaarheid een positieve invloed kan hebben op het welbevinden en geluk van het individu (Park & Peterson, 2008). Wat ook een constructieve bijdrage aan je geluk kan leveren is het geven. Door iets aan anderen te geven, kan jouw geluksgevoel toenemen. Uit recent onderzoek onder een grote populatie in 136 landen is er een verband gevonden tussen het geven en geluk (Dijkstra, 2018). Waar ben jij dankbaar voor?

 

 

Positiviteit

Positieve en negatieve gebeurtenissen horen eenmaal bij het leven. Jij bepaalt waar je je op wilt focussen en dit bepaalt je perceptie. Negatieve gebeurtenissen zijn niet perse slecht voor je persoonlijke ontwikkeling. Sterker nog deze kunnen je een (gratis) levensles opleveren. Het is wel van belang om bewust te worden van deze gebeurtenissen en gedachtes hierover. Omdat deze gedachtes nou eenmaal de drijfveren zijn van onze gedragingen en sociale interacties.

 

Als individu heb je te maken met verschillende emoties. Deze emoties kunnen heel uiteenlopend zijn. De wijze waarop jij naar een situatie kijkt, kan jouw emotie beïnvloeden. Het is heel normaal en menselijk dat je op basis van bepaalde negatieve emoties even niet lekker in je vel zit. Het is de kunst om deze negatieve emoties, door middel van je eigen persoonlijke kwaliteiten, humor/creativiteit/betrokkenheid/daadkracht, om te buigen tot positieve emoties. De positieve psychologie kan hier een bijdrage aan leveren en biedt handvatten om tactisch met ervaringen om te gaan. Deze relatief nieuw stroming binnen de psychologie leert de mens om nadruk te leggen op zijn positieve ervaringen en kwaliteiten, zodat persoonlijke groei gerealiseerd kan worden.

 

Een van de grondleggers van de positieve psychologie Seligman (2011) gebruikt hiervoor het acroniem ‘PERMA’

  • Positive emotions (positieve emoties)
  • Engagement (betrokkenheid)
  • Relationships (positieve relaties)
  • Meaning (zingeving)
  • Accomplishment (voldoening).

 

Bovengenoemde aspecten dragen bij aan het welbevinden van het individu, waardoor hij/zij veerkrachtiger wordt, zodat moeilijke situaties door het individu doorstaan kunnen worden. De mate van het welbevinden kunnen weer beïnvloed worden door de persoonlijke kwaliteiten. Bijvoorbeeld door zelfspot na een niet zo fijne ervaring of lering trekken uit een nare gebeurtenis. Welke minder fijne ervaring kun je 'positief' ombuigen, door er bijvoorbeeld lering uit te trekken?

 

 

Zelfcompassie

Als vrouw sta je soms niet stil wat je voor een ander betekent en wat voor bijdrage je aan je gezin, geliefden/kennissen en maatschappij levert. Je staat meestal in dienst voor anderen en probeert alle ballen in de lucht te houden. Soms kun je jezelf wegcijferen om wat voor een ander te kunnen betekenen. Hierin kun je weleens streng voor jezelf zijn en dit kan gepaard gaan met verwaarlozing naar jezelf toe.

 

In jouw dagelijks functioneren is zelfcompassie daarom onontbeerlijk. Zelfcompassie wordt door zelfcompassie-onderzoeker López Angarita (2016) op de volgende manier uitgelegd: ‘op een vriendelijke en begripvolle manier met onszelf omgaan’.

 

Uit haar onderzoek blijkt namelijk ook dat we gemiddeld meer compassie met onze medemens hebben dan met onszelf. Weinig of geen zelfcompassie blijkt samen te hangen met depressieve klachten (Lopez Angarita, 2016). Er is gelukkig goed nieuws! Zelfcompassie kun je leren. Dit door bijvoorbeeld jezelf te belonen na een prestatie of een subdoel te hebben behaald. Of juist door niet te streng voor jezelf te zijn. Een tip: behandel jezelf zoals je een dierbare vriend zou behandelen. Be kind! Welk compliment zou jij jezelf vandaag willen geven?

 

Echte verrijking komt niet door het bezitten van veel rijkdom, maar echte verrijking is de verrijking van de ziel.” [Boekhari]

Bronnen:                                              

- Dijkstra, A. (2018) Zo maakt geld wel gelukkig. Psychologie Magazine, nmr. 12.

- Gotink. R.A,.(2015) Standardised mindfulness-based interventions in healthcare: an overview of systematic reviews and meta-analyses of RCTs. journal.pone.

- Lopez Angarita, A. (2016). Self-compassion. A closer look at its assessment, correlates and role in psychological wellbeing. Proefschrift. Rijksuniversiteit Groningen.                                             

- Park, N. & Peterson, C. (2008). Positive psychology and character strenghts: Application to strenghts-based school counseling. Professional School Counseling, 85-92.

- Seligman, M.E.P. (2011). Flourish. New York: Free Press.